HMS i kjemilaboratoriet

kjemi_banner.jpg

Skjema for påmelding til kurset (og avmelding)

Obs! For å ha tilgang til testene, må du registreres i Canvas av emneansvarlig. Bruk skjemaet over hvis du ikke allerede er registrert som student i "HMS i kjemilaboratoriet". Bruk samme skjema dersom du ønsker å bli meldt av kurset.

Skjema for spørsmål og tilbakemeldinger.

Velkommen til HMS i kjemilaboratoriet

Video om kursinfo og Canvasressurser:

HMS i kjemilaboratoriet er et heldigitalt selvstudium som dekker temaene generell laboratoriesikkerhet, bruk, oppbevaring og avfallshåndtering av kjemikalier, og risikovurdering og utførelse av eksperimenter med spesielt fokus på skolen. Materialet tar utgangspunkt i og gir en introduksjon til relevante forskrifter innenfor Arbeidsmiljøloven, Forurensingsloven og Utdanningsloven som legger grunnlaget for reglene og restriksjonene som må følges.

Kurset består av fire moduler, og en avsluttende test som må være bestått for å få kurset godkjent. Mer info fins under "Oppbygning av kurset" og i introduksjonsvideoen.

Selv om kurset ofte dekker regler, restriksjoner og cases som er relevante for undervisning på ungdomsskole og videregående skole, er materialet i sin helhet av stor relevanse også for de som ikke er lektorer. Kurset legger vekt på anvendelse av kunnskaper og evnen til å bruke relevante ressurser, noe som er relevant både på skolen, universitetet og i industrien. Det forventes derfor at man setter seg inn i alt av materialet uavhengig av om man er lektor eller lektorstudent.

Det er anbefalt å se introduksjonsvideoen før du begynner å arbeide med materialet.

 

Oppbygning av kurset

Kurset består av totalt fire moduler. For å bestå kurset må du lære de relevante kunnskapene og ferdighetene som dekkes i modulene. Modulene består av videoforelesninger, lenker til relevante ressurser, og en øvelsestest som tester det du skal kunne etter hver modul. Modulene er satt opp i en logisk rekkefølge der de ofte bygger på hverandre, men du kan gå gjennom modulene i den rekkefølgen du selv ønsker. Modulene er som følger:

Modul 1: Generell laboratoriesikkerhet

Modul 2: Kjemikaliesikkerhet

Modul 3: Risikovurdering og utførelse av eksperimenter

Modul 4: HMS på skolelaboratoriet

 

Avsluttende test

Det eneste kravet for å bestå kurset er å få minimum 90 % riktig på den avsluttende testen der kunnskaper og ferdigheter som du har bygget opp blir testet. Det anbefales at du har øvd grundig med øvelsestestene for hver modul før du prøver deg på den avsluttende testen. Mer info om den avsluttende testen finner du her:

Om den avsluttende testen

 

Viktige ressurser

Et viktig mål er at du blir klar over og tar med deg ressurser som kan hjelpe deg med HMS-arbeidet ditt lenge etter at du har tatt dette kurset. Mange slike ressurser vil du for eksempel finne under "Andre ressurser" for modulene. Under er tre ressurser som du spesielt burde ha nytte av:

  • Chemical Safety in Science Education (CheSSE) er en ressursside for kjemikaliesikkerhet ment for ansatte på skolen som arbeider med kjemi og/eller naturfag. CheSSE dekker mye av det samme som dette kurset, og er derfor en fantastisk nettside å ha tilgjengelig når du skulle trenge den. For øyeblikket er siden fortsatt under utvikling (men mange ressurser er allerede tilgjengelig!).
  • Hazardous Laboratory Chemicals Disposal Guide er en bok som beskriver korrekt destruering av over 300 ulike kjemikalier. Via linken kan du blant annet laste ned boka som pdf. Du vil ikke trenge å bruke denne boka i dette kurset, men den er uvurderlig dersom du vet at du blir å arbeide med og kvitte deg med kjemikalier i løpet av dine studier/din karriere.
  • GESTIS Substance Database er en enorm database over farlige kjemikalier, og er en verdifull ressurs i risikovurdering av kjemiske forsøk. Her kan du søke etter kjemikalier med for eksempel navn (på engelsk) eller med CAS-nummer, og lett finne informasjon om ulike faremomenter for det gjeldende kjemikaliet. For eksempel, under "Hazardous reactions" kan du se hvilke stoff/stoffgrupper et kjemikalie kan reagere med på en potensielt farlig måte.

 

Spørsmål og tilbakemeldinger

For alle spørsmål og tilbakemeldinger er det anbefalt at du bruker følgende skjema: Nettskjema for spørsmål og tilbakemeldinger. Det kan hende at du får umiddelbart svar via skjemaet. Ellers hjelper besvarelsen din ved å gi oss informasjon som gjør det lettere å hjelpe deg.

Dersom du virkelig trenger å komme i kontakt med kursansvarlig (for eksempel hvis det er noe som haster), se kontaktinformasjonen under:

jak.jpg

Aleksi Kosonen

Universitetslektor, Institutt for kjemi

juho.aleksi.kosonen@uit.no